תשובות לשאלות נפוצות בעניין סרבנות, המנעות, וקומבינות אחרות

פורום פרופיל חדש פורומים רשת הליווי לסרבנים ונמנעים תשובות לשאלות נפוצות בעניין סרבנות, המנעות, וקומבינות אחרות

מוצגות 2 תגובות – 1 עד 2 (מתוך 2 סה״כ)
  • מאת
    תגובות
  • #106432 הגב
    daled
    חבר

    להלן מספר תשובות לשאלות נפוצות בעניין סרבנות, המנעות, וקומבינות אחרות

    – אני רוצה להשתחרר משירות צבאי. מה האפשרויות העומדות בפניי?
    סרגיי כתב הסבר המכונה "נאום שתי האפשרויות" שמופיע בסוף ההודעה הזו. הוא נכתב לאישה לפני גיוס אבל רוב מה שנכתב בו נוגע לרוב הסיטואציות של שחרור. למידע נוסף אתם מוזמנים למדריכים באתר וכמובן לשאול שאלות בפורום.

    – מה עושים כדי לעבור יחידה / לקבל קל"ב / לקבל 9-5 / להוציא פטור מריצות?
    תשובה אפשרית אחת היא שפורום זה מיועד לאנשים שמעונינים להשתחרר משירות צבאי ולא כדי להציע קומבינות למי שרוצה רק לשנות את מעמדו בצבא. תשובה אפשרית שניה היא שיש אנשים נחמדים בפורום שלרוב עונים אם הם יודעים את התשובה. האמת, כמו תמיד, היא איפשהו באמצע.

    – מה קורה למי שיוצא על 21? האם אפשר ללמוד רפואה עם 21? האם אפשר להתקבל לאוניברסיטה עם 21? מה עם רשיון נהיגה?
    למי שלא שם לב, סרגיי טרח וכתב הודעה מפורטת בנושא. אם לא מצאתם תשובה לשאלתכם בין ההודעה של סרגיי למסמך של טרגט 21 אתם מוזמנות לשאול בפורום.

    – מה צריך לענות לקב"ן בשיחה אתו אם שואלים אותי על…
    אחד הדברים שחשוב להבין לגבי שיחות עם גורמים רפואיים בכלל, וקב"נים בפרט, הוא ששיחה כזו זה לא מבחן שבו צריך לדעת לענות נכון על כל השאלות. בכלל – ההתרשמות של הקב"ן ממכם לא תלויה כל כך במה שתענו לו, אלא בעיקר באיך מדברים אתו, איזה רושם נוצר אצלו מכם וממצבכם.

    – כך ניסח זאת אimר בתשובה לאחת מהשאלות שעלו בפורום:
    בפגישה עם הקבן, כמו בכל ראיון כמו ראיון עבודה, הגם שזו סיטואציה שונה, העיקר בפגישה הוא להתרשם ממך באופן בלתי אמצעי ברמה אינטואיטיבית של תקשורת לא מילולית. האוירה שאתה משדר, הרושם הכללי שאתה יוצר אצל הקבן, ההבנה שלו לגבי איך אתה רואה את העולם, הם בעיקר החשובות. כמובן שיש חשיבות גם לשאלות הסצפיפיות, בכל זאת מטרתן לברר האם יש לך סימפטומים של בעיות נפשיות, אבל זה פחות מצב של תשובה נכונה או שגויה כמו שזה מצב של תשובה עדיפה או עדיפה פחות, וגם אז יותר חשוב מה שאתה אומר לי מעבר למילים מהתשובה המילולית עצמה.

    למשל, אם הקבן שואל אותי כמה חברים יש לי, אני יכול לענות 2-3 חברים והעיניים שלי יידלקו מלחשוב על החברים הנפלאים שלי שאני אוהב ומתגעגע אליהם, או שאני יכול לענות 2-3 חברים והעיניים שלי יישארו כבויות כי אני מדוכא עד התחתוגם לחשוב על החברים שלי לא ממש עוזר, או שאני יכול לענות 2-3 חברים והעיניים שלי יישדרו פחד כי כל מה שאני יכול לחשוב עליו זה שאני לא יודע מה יהיה ואני פוחד ומה יקרה כשאני אתגייס והם לא יהיו איתי, ואולי אני יכול לענות 2-3 חברים והעיניים שלי יהיו עצובות כי אני חושב על אחי הגדול שהיה חבר טוב שלי שמת (בצבא, לא בצבא). בסחכול הקבן לא מתעניין בחיים החברתיים שלי לכשעצמם, הוא מנסה לחפש סימפטומים של בעיות נפשיות דרך הבנת מצבי הנפשי, אז בעקרון כל התשובות פה אפשריות ואף אחת לא שוללת את הבעיות הנפשיות, גם לשמוח על חבריי יכול לנבוע מזה שהם נקודת האור בחיי והיחידים שמבינים אותי, זה לא סימן שאין לי בעיות והכל בסדר. ולחדד עוד יותר, השאלה פה היא בכלל לא כמה חברים יש לי במובן המספרי הטהור, כמובן שאין סף מוגדר של חברים שמעליו לא משחררים ושמתחתיו משחררים מייד, הכוונה היא לראות איך אתה רואה את העולם. הרי יכולים להיות לך 10 חברים אבל זה בחבר'ה ואף אחד לא קרוב אליך ולא מבין אותך ואתה מרגיש בודד ואתה מאלץ את עצמך להסתובב איתם כדי שלא ידעו שאתה מדוכא, ויכול להיות שיש לך רק אדם אחד בעולם שאתה מרגיש שהוא חבר שלך ויש לכם קשר מעולה.

    חוצמזה, לבני דורך יש הרי תשובה של ברירת מחדל לכל מה שקצת לא ברור או קצת לא יודעים איך להתמודד איתו, "לא יודע".
    …פגישה עם קבן היא לא הרפתקה במחשב עם תשובות קבועות ידועות מראש שאתה צריך לאתר כדי לצלוח את השלב, וגם אין בעיה שאתה נתקל בשאלות שהתשובות הרגילות לא מספיקות וצריך תשובות מיוחדות, מה שקובע בסופו של דבר זה מה שכתבתי בהתחלה לגבי ההתרשמות הכללית והתקשורת הלא מילולית הרבה יותר מאם אתה, למשל, כן או לא שותה אלכוהול כל יום.

    – האם אפשר לראות קב"ן ביום הגיוס בבקו"מ?
    תשובה קצרה – כן! אבל זה לא תמיד פשוט.
    קודם כל, כמעט בטוח שאם תבקשו קב"ן, אז יגידו לכם: "קודם תעבור שרשרת חיול \ תתפנה מהבקו"מ לטירונות, ואז תוכל לראות קב"ן". זה שקר פשוט (ואגב, לא רק בבקו"מ אפשר להיתקל בגישה הזו). למי שאומר לכם דבר כזה יש מטרה – להעביר כמה שיותר אנשים מהשלב של התהליך שהוא מטפל בו לשלב הבא של התהליך, שמישהו אחר מטפל בו. זה כל מה שהוא צריך לעשות, ולא איכפת לו מכלום. לכן הוא משקר לכם, כדי שתעברו לשלב הבא של התהליך, ואם משהו בסופו של דבר ישתבש – זו לא תהיה הבעיה שלו, אלא הבעיה של מישהו אחר.
    בכלל – גם הבטחות ("רק תעשה את מה שאומרים לך ואז תקבל כל מה שתרצה") וגם איומים ("אם לא תעשה מה שאומרים לך נכניס אותך לחמש-עשרה שנה בכלא") שמשמיעים לכם גורמים צבאיים הם ברוב המקרים שקרים שנועדו לעשות עליכם מניפולציה פשוטה ולגרום לכם לציית להוראות הסטנדרטיות. מומלץ מאוד לא להתרשם!
    לכן, אם אתם רוצים לראות קב"ן ביום הגיוס, אין שום סיבה שאפילו תתחילו את תהליכי הגיוס עצמם. למעשה, ככל שתתקדמו יותר בתהליך, כך הדרך למשרד הקב"ן תיעשה קשה יותר. גם כי יראו שאתם נופלים בפח של כל ההבטחות והאיומים, וגם כי ככל שאתם נכנסים יותר עמוק למערכת – הדרך החוצה מתארכת.
    אבל, מצד שני גם חשוב מאוד לדעת להגיד "לא" בצורה הנכונה. אם אתם מסרבים לעבור שרשרת חיול בתקיפות, מאוד סביר שהקצינים במקום, במקום לשלוח אתכם לקב"ן, ישלחו אתכם למעצר. אם לעומת זאת אתם משדרים מועקה נפשית, ורואים שאתם לא עוברים שרשרת חיול לא כי אתם מתעקשים, אלא כי קשה לכם, ואתם לא יכולים – אז בסופו של דבר תראו את הקב"ן.

    – ביקשתי שיחה עם קב"ן מלשכת הגיוס \ קצינת הקישור, אבל הם לא מוכנים לקבוע לי תור. מה אני עושה?
    ישנם כמה דברים שאפשר לעשות. אפשר להפעיל לחץ באמצעות פניה של הוריכם (אם אתם מספיק צעירים שזה יהיה רלוונטי). אפשר לנסות לפנות ישירות לגורמים אחרים בצבא, כמו מוקד קצין רפואה ראשי או לשכת קצין העיר. אבל הדבר שיכול לעזור יותר מכל, זה אם תשיגו אישור מגורם אזרחי (פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי, אפילו היועץ או היועצת בבית-הספר; אבל לפסיכולוג או פסיכיאטר, בתור מומחים לבריאות הנפש, יש עדיפות) על כך שאתם סובלים מבעיה נפשית. עם אישור כזה בידיים אפשר לפנות שוב לצבא ולבקש תור לקב"ן. הפעם רוב הסיכויים שייקבעו לכם תור. חוות דעת כזו גם תעזור לכם מאוד לשכנע את הגורמים הצבאיים שאכן יש לכם בעיה, ואתם לא מתחזים.
    קחו בחשבון שקבלת חוות דעת כזו מפסיכולוג או פסיכיאטר יכולה לקחת זמן. ברוב המקרים תצטרכו לעבור כמה פגישות עם הפסיכולוג או הפסיכיאטר לפני שתקבלו אותה. אם אתם נמצאים במצב של לחץ זמן, או אם אתם חיילים בשירות סדיר שמחליטים לעשות נפקדות, אז ישנה גם האפשרות לפנות בלילה לחדר מיון של בית חולים (בית חולים רגיל. לא פסיכיאטרי), ולהתלונן שם על מצוקה נפשית קשה. בסופו של לילה כזה תקבלו מכתב סיכום אשפוז ובו חוות-דעת של הפסיכיאטר שטיפל בכם בבית-החולים.

    – אתם יכולים להמליץ לי על איזה פסיכיאטר אזרחי אוהד לעניין?
    לא. וגם אין צורך. כמו הקב"ן או הפסיכיאטר הצבאי, גם פסכיאטר או פסיכולוג אזרחי שממנו אתם מעונינים לקבל חוות-דעת צריך להתרשם ישירות ממצבכם הנפשי. כל מה שנכון לגבי פגישה עם קב"ן נכון בעיקרון גם לגבי פגישה עם הגורם האזרחי. לכן לא הוא צריך להיות אוהד לעניין. אתם צריכים להיות אוהדים לעניין. אנחנו שוב מפנים למסמך של טרגט21 (שבתחילת ההודעה הזו ישנם לינקים אליו) לפרטם נוספים.

    ניתן לפנות לפסיכולוגים או פסיכאטרים דרך קופות החולים, באמצעות שירותים פסיכולוגיים המופעלים על-ידי ארגונים ומוסדות שונים, או, אם יש לכם הרבה כסף, באופן פרטי (שוב, מומלץ לא לפנות לבתי-חולים פסיכיאטריים, בגלל ששם יש סכנה גדולה יותר של אשפוז כפוי).
    דבר נוסף – אתם לא צריכים בהכרח לקבל מהפסיכולוג או הפסיכיאטר מכתב המלצה שמיועד במיוחד לצבא. כל מסמך שבו הוא ייאבחן אותכם כסובלים מהתסמין הנפשי הרלוונטי (למשל מכתב המיועד לתיק האישי שלכם בקופת החולים) יספיק.

    – זה נכון שהצבא חייב תוך 48 שעות לתת לך לראות קב"ן אם תבקש?
    קודם כל, זה נכון רק לגבי חיילים שמשרתים בשירות סדיר או נמצאים בשירות מילואים פעיל, ולא לגבי מלש"בים (כלומר נערות ונערים שתאריך הגיוס שלהם עוד לא הגיע) ושאר האנשים.דבר שני, גם במקרה של חיילים בשירות פעיל, זה נכון רק בחלק מהמקרים.פקודת מטכ"ל 33.0219 עוסקת בטיפול בחיילים הנמצאים במצוקה נפשית. שימו לב שרק במקרים שבהם המפקדים מתרשמים שחייל נמצא במצב של מצוקה נפשית (ראו סעיף 2 של הפקודה), חייבים לתת לו לראות קב"ן בתוך 48 שעות. אם המפקדים סבורים אחרת, הנוהל הוא בדיוק כמו לגבי כל פגישה עם רופא מומחה – כלומר הפגישה עם קב"ן תתקיים בתוך 14 ימים.

    – האם כניסה לכלא צבאי כרוכה ברישום פלילי?
    קודם כל תלוי מי השופט. אם מדובר בקצין שופט, בכל מקרה לא יהיה רישום פלילי. אם מדובר בבית דין צבאי, יש עבירות שנרשמות ויש עבירות שלא נרשמות. העבירות שנרשמות ברישום פלילי הן עבירות פליליות קלאסיות (רצח, גניבה, אונס, סמים) ובנוסף גם עריקות נרשמת ברישום פלילי. נא לשים לב, רק עריקות עליה נשפטים בבית דין צבאי כרוכה ברישום פלילי. עבירות "קלאסיות" של סרבנים כמו סירוב פקודה ונפקדות לא כרוכות ברישום פלילי. מדריך מפורט בנושא הכלא הצבאי אפשר למצוא בכתובת הזו.

    – האם אני זכאית להטבות של חייל משוחרר אם שירתתי 4 חודשים?
    החוק קובע שרק מי ששירת 12 חודשים זכאי להטבות, אבל הוא גם קובע שמי ששוחרר על פרופיל 21 זכאי להטבות גם אם לא מילא 12 חודשי שירות. ההטבות של חייל משוחרר מחושבות כמכפלה של מספר חודשי השירות, כך ששחרור מוקדם משמעו הטבות קטנות יותר. עם זאת יש לזכור שמלכתחילה ההטבות הללו אינן כל כך גבוהות, בוודאי בהשוואה לסכומים שניתן להרוויח בעבודה.

    – לא התגייסתי, האם אוכל לקבל משכנתא?
    בפירוש כן. זכאות למשכנתה אינה נמדדת כלל לפי שירות צבאי. ההשפעה היחידה של שירות צבאי על משכנתה הוא על גובה החלק שמשרד השיכון נותן, מתוך המשכנתה כולה. ברוב המקרים, אלא אם כן אתם גרים בשטחים הכבושים ויש לכם המון אחים וילדים, החלק שמשרד השיכון נותן ניתן באותם תנאים כמו התנאים של הבנק כך שההטבה היא מינימלית, אם בכלל.

    – נסעתי לחול לפני הגיוס ואני חושש לחזור לחופשה בישראל, פן יגייסוני. מה אעשה?
    החוק קובע שמי שהיגר לחול לפני גיל 16 (לפי חישוב קצת מוזר של החודש העברי) אינו חייב בשירות צבאי. מי שמהגר אחרי גיל 16 חייב בגיוס, ואכן עלול למצוא את עצמו מעוכב בשדה התעופה עם הגיעו לישראל. מי שמגיע לחופשה קצרה יכול לתאם זאת מראש דרך הקונסוליה במקום מגוריו וגם ללא תיאום יש להניח שהרשויות יניחו לו להכנס ולצאת. מי שרוצה להגר חזרה לישראל ואינו מעונין להתגייס כדאי שיתחיל בתהליכי שחרור בהקדם, רצוי לפני הנסיעה לחול.

    – אני עתודאי שמעונין להשתחרר. מה עלי לעשות?
    במקרה של עתודה דבר ראשון כדאי לנסות להשתחרר מההתחיבות לעתודה, אחרת גורמי הצבא מקשים מאוד על השחרור. מרגע שיוצאים מהעתודה השחרור לרוב מגיע בקלות רבה, יחסית. מכאן שמי שמתלבט ולא בטוח לגבי השירות הצבאי, ייטב לו אם לא יתחייב לעתודה כיוון שמדובר בהתחייבות שקל להכנס אליה אך קשה מאוד לצאת ממנה. מידע נוסף לגבי העתודה מופיע באתר הזה.

    – אני נפקד כבר חמישה ימים. מתי יכולים להגיע לוכדי עריקים לתפוס אותי?
    לפני שניגש לענות על השאלה, חשוב לנו לבקש מכל עריק או נפקד שרוצים להשתחרר מהצבא לגמרי ליצור אתנו קשר ישירות ולהתייעץ לגבי אפשרויות הפעולה במצב הזה. זה מצב עדין, ואפשר להסתבך בלא מעט צרות אם לא יודעים בדיוק מה לעשות. לא מספיק רק לקרוא או לסמוך על מה שכל מיני אנשים מספרים.
    פקודת מטכ"ל 31.0513 – חיילים בשירות סדיר וחיילים שהתייצבו לשירות מילואים פעיל מפרטת את נוהל הטיפול בנפקדים ועריקים. בקצרה זה עובד ככה: חייל נחשב נפקד מהרגע שהוא נעדר מהשירות שלא ברשות. החוק הצבאי מבחין בין נפקדות של עד 24 שעות ונפקדות של מעל 24 שעות. על נפקדות של עד 24 שעות ניתן לקבל עונש מחבוש בין יומיים לשמונה ימים תלוי בדרגת השופט. על נפקדות של 2-7 ימים ניתן לקבל עד 28 יום תלוי בדרגת השופט, על נפקדות מעל שמונה ימים ניתן לקבל עד 35 יום, תלוי בדרגת השופט.
    הנפקדות מדווחת ביומן השינויים של היחידה שלך רק 48 שעות לאחר תחילת הנפקדות. אם תחזור לפני שיעברו 48 השעות הראשונות אולי תוכל "לסגור" את העניין עם המפקדים ללא צורך להשפט בכלל, רצוי שיהייה לך תרוץ מספיק טוב. בין היום השלישי ליום השישי לנפקדות חייבת היחידה לשלוח לביתך חייל מחפש מצוייד בפקודת מעצר. בד"כ החייל שישלח לא ינסה להחזיר אותך בכוח ליחידה, אבל לפי הפקודה מותר לו להשתמש "בכח סביר" על מנת להחזיר אותך ליחידה. לאחר 8 ימים של נפקדות יועבר דיווח על הנפקדות למשטרה הצבאית וכן היחידה תבצע חיפוש נוסף בין היום העשירי ליום השנים עשר לנפקדות. החיפוש ייערך באותה המתכונת ע"י חייל מהיחידה. הפעם תוכל היחידה להעזר במשטרה הצבאית על מנת לתפוס אותך, למרות שבפועל נדיר מאוד שמשטרה צבאית מעורבת לאחר תקופה כ"כ קצרה.
    לאחר 14 ימי נפקדות אתה נחשב לעריק. מאותו הרגע אתה עובר לטיפול מדור עריקים בשלישות הראשית והאחריות לתפוס אותך מועברת למשטרה הצבאית. אחרי שבוע מדור עריקים מאשר את העריקות ואתה נגרע ממצבת כוח האדם של היחידה שלך ועובר להיות מוצב בר"ם עריקים בשלישות הראשית. לאחר 14 ימים אם תחזור ליחידה שלך תוכל להשפט שם רק באישור של פרקליט צבאי. אם לא ינתן אישור תישפט ע"י קצין של המשטרה הצבאית. עוד נקודה חשובה, במקרה של עריקות ארוכה יותר (לא פחות מ-40-50 יום) הפרקליטות תוכל לדרוש את העמדתך לדין בבית דין צבאי, שם הרשאה תגרור רישום פלילי, דבר שיכול לפגוע בך בעתיד.
    פרטים נוספים על טיפול בעריקים ונפקדים מופיעים גם בפקודת מטכ"ל 31.0513 – נפקדים ועריקים – שירות סדיר ושירות מילואים – נוהל חיפוש, דיווח והצבה.
    יש להוסיף שבזמן הנפקדות או העריקות הצבא בעיקרון לא מוכן לתת לך להיפגש עם קב"ן או גורמים צבאיים אחרים, אבל במקרים יוצאי-דופן יש אפשרות לנסות להיפגש עם קב"ן באמצעות לשכת קצין העיר הקרובה אליך. כמו שאמרנו בהתחלה, אנחנו מאוד ממליצים לשמור על קשר הדוק אתנו ולהתייעץ בצורה יותר מפורטת במצב של עריקות או נפקדות, כי זה מצב בעייתי, שצריך לנהל בו את מהלכיך בזהירות.

    – אני חיילת בשירות סדיר ורוצה להתחתן על מנת להשתחרר מהצבא. מישהו יודע מה הפרוצדורה?
    ראשית, חשוב לציין שאמנם ברוב המקרים נישואין הם דרך קלה יחסית וכמעט אוטומטית להשיג פטור משירות צבאי, אבל זה לא אומר שזו דרך מומלצת. מבחינות רבות – כלכליות ומשפטיות – נישואין יכולים להפוך עבורך למלכודת ולצרה צרורה. אם את לא באמת רוצה להינשא – יש דרכים אחרות לצאת מהצבא, שיש בהן פחות סיכונים.
    עוד הערה כללית היא שהפטור לנשים נשואות כנראה לא תקף במקרה של עתודאיות.
    ועכשיו לשאלה עצמה. פקודת מטכ"ל 31.0109 – שחרור חיילות בשירות חובה עקב נישואין או עקב הריון מפרטת את הפרוצדורה שעליך לעבור:

    ראשית עליך לפתוח תיק נישואין ברבנות או לחתום על הצהרה שבכוונתך להינשא בפני עורך-דין או נוטריון. לשליש היחידה שלך את צריכה להגיע לפחות 21 יום לפני מועד החתונה עם אישור רישום לנישואין ממשרד הרבנות, שבו נפתח תיק נישואין, או הצהרה, החתומה בפני נוטריון או בפני עורך דין, שבה את מצהירה על נישואיך העתידיים כנישואים המוכרים על ידי משרד הפנים. לאחר הצגת האישורים תתאמי עם השליש את החופשה שמגיעה לך לפני הנישואין, סה"כ 10 ימים (על חשבון חופשה רגילה ואם אין לך ימי רגילה אז על חשבון חופשה מיוחדת). לפני שתצאי לחופשה תצתרכי לעשות ביחידה טופס טיולים יוצא (להחזיר ציוד) ולחתום על הצהרת חיילת העומדת להינשא (שמופיעה כנספח א' לפקודת מטכ"ל 31.0109 – שחרור חיילות בשירות חובה עקב נישואין או עקב הריון). לאחר החתונה יש לך 10 ימים להגיע לבקו"מ מדור שחרורים, את צריכה להביא איתך כתובה מקורית או תעודת נישואין מקורית, שהוצאה על ידי הרבנות הראשית, או רישום של משרד הפנים בתעודת הזהות, המעיד על נישואיך. בנוסף עליך להביא את כל המסמכים והאישורים הצבאיים שברשותך, וכן את ההצהרה, שחתמת עליה ביחידתך.
    אם עברו ארבעה עשר ימים מהמועד שנקבע להתייצבותך בבקום לשחרור, ולא הגעת להשתחרר, הבקום יערוך בירור. אם יגלו שנישאת באמצעות כתובה מקורית או באמצעות תעודת נישואין מקורית, שהוצאה על ידי הרבנות הראשית, או באמצעות רישום של משרד הפנים בתעודת הזהות, המעיד על נישואיך, תשוחררי שלא בפנייך. אם לא הוכחו נישואיך, כמפורט לעיל, תטופלי לפי נוהל נפקדים ועריקים.

    – האם נישואין אזרחייים תקפים לצורך קבלת פטור משירות צבאי?
    נישואין אזרחיים, מרגע שמשרד הפנים אישר אותם, תקפים לכל דבר ועניין. אך קחו בחשבון: בארץ אי אפשר להתחתן בנישואים אזרחיים. בשביל שהנישואים האזרחיים יהייו מוכרים את ובן זוגך חייבים להתחתן בחו"ל, ורק כאשר חוזרים עם הניירת ניתן לעדכן את הנישואין במשרד הפנים ולהמשיך בהליך השחרור מול הצבא.
    הנישואים מוכרים במשרד הפנים, בתנאי שנערכו על פי חוקי אותה מדינה בה נתקיימו. לא ניתן לעורכם בארץ והארץ הקרובה ביותר היא קפריסין, שם גם מרב הזוגות הישראלים מתחתנים. יש להירשם בבית העירייה, באחת הערים הגדולות ולהינשא יום לאחר הרישום ע"י פקיד עירייה. יש לקבל את אישור משרד המשפטים בניקוסיה בתוספת חותמת "אפוסטיל".
    טרם היציאה מהארץ, יש להצטייד ב'תמצית רישום' (שמות, מצב משפחתי, מקצועותיכם ומקצועות הוריכם) ממשרד הפנים הישראלי. את תמצית הרישום יש לתרגם לאנגלית ולהחתים בחותמת נוטריון. ישנה גם אפשרות להינשא במדינות נוספות, ובמדינות מסוימות אפילו בהתכתבות. הפרוצדורות המדויקות שונות מארץ לארץ (ואנחנו כאן לא ממש האנשים המתאימים לשאול אותם שאלות על פרטי התהליך הזה).
    נישואים אזרחיים מוכרים לכל צורכי הרישום וההטבות הניתנים בארץ כגון משכנתא, שחרור נשים מהצבא, זכויות עובדים ובני זוגם, פנסיה וביטוח חיים. לאחר הנישואים יש להגיש למשרד הפנים את כל האישורים שהוזכרו ולהירשם כנשואים בתעודות הזהות. מצד שני, נישואין אזרחיים בשום אופן לא פוטרים את בני-הזוג מאימת הרבנות, כיוון שדיני האישות הדתיים נותרים בתוקף גם כשהנישואין ההיו אזרחיים. ליתר דיוק, בישראל יש אפשרות להתגרש או דרך הרבנות או דרך בית משפט אזרחי (ההבדל היחידי מבחינת תוקף הגירושים הוא שהרבנות לא מכירה בהם לשאלת ממזרות ילדיך הבאים). הקטע הבעייתי שיכול להיווצר בגירושים הוא שהתיק מתנהל בפני בית המשפט שבו פתחו את התיק קודם, כך שאחד מבני הזוג יכול לעשות אמבוש וללכת לפתוח תיק ברבנות לפני שפותחים תיק בבית משפט אזרחי וככה לכפות גירושים ברבנות, אבל אם אין דאגה כזו אז גם אין בעיה.
    אם את כבר משרתת בצבא, אז על מנת לקבל מהצבא חופשה לפני הנישואים האזרחיים עלייך לחתום על הצהרה בפני נוטריון או בפני עורך דין, שבה את מצהירה חיילת על נישואיך העתידיים כנישואים המוכרים על ידי משרד הפנים.

    – ומה מדיניות הצבא כלפי גברים בשירות סדיר שמתחתנים?
    פקודת מטכ"ל 35.0410 – חופשה משפחתית – שירות סדיר קובעת שהם זכאים לחופשה משפחתית בת 10 ימים על חשבון חופשה רגילה, בנוסף פקודה 35.0805 – שירות חובה – מענק נישואין ומענק עקב לידה או אימוץ קובעת שמגיע לחייל המתחתן לקבל מענק בשיעור של שכר טוראי בשירות חובה.
    – שלחתי בקשה לצבא בעניין כלשהו. תוך כמה זמן אמורים לתת לי תשובה?
    זה כמובן תלוי בפקידים שיש לך עסק אתם. אבל בעיקרון, וברוב המקרים, החוק ופקודות הצבא מחייבים את הצבא לתת לך תשובה סופית לכל פניה בתוך 45 ימים (או לפחות לנמק היטב מדוע זה לוקח יותר זמן לענות לך).
    כמובן, לא חייבים לחכות 45 ימים. אפשר עוד הרבה קודם לכן להרים טלפון לגורמים הרלוונטיים, ולברר אתם מה קורה. הניסיון מלמד שבלי הצקות טלפוניות כאלה, הרבה פניות ובקשות הולכות לאיבוד במגירות העמוקות של הצבא.
    אם שלחת מכתב בקשה ובקשתך נדחתה – זכותך לערער על ההחלטה בפני הקצינים שממונים על אלה שאליהם שלחת את המכתב.

    – אני מעונינת לעשות שירות לאומי במקום להתגייס. מה עלי לעשות?
    לפי החוק הנוכחי אפשר להתקבל לשירות לאומי רק אחרי שמקבלים פטור משירות צבאי, כלומר כדי לעשות שירות לאומי צריך קודם כל להשתחרר, ואין אפשרות לבחור בין המסלולים. אחרי שהשתחררת את יכולה לפנות לעמותת שלומית או לעמותת ש"ל ולברר לגבי מקומות פנויים או לארגן הכרה בהתנדבות בארגון שאינו מוכר כרגע. שירות לאומי נחשב לזהה לשירות צבאי מבחינת ההטבות שהמדינה נותנת לכל הנשים ולמכסה שנתית מסוימת של גברים. שירות לאומי ניתן להתחיל אם בראשון בספטמבר של אותה שנה (תאריך ההתחלה הרשמי של השירות הלאומי) גילכם קטן מ-21. מידע נוסף יש באתר שלנו.

    – אבל בעצם, מה הבעיה להשתחרר מהצבא? הולכים לקב"ן, אומרים לו כמה מלים, והולכים הביתה!
    הלוואי וזה היה נכון. זה נכון שכל מי שבאמת מתעקש ורוצה יקבל את הפטור, אבל קבלת פטור משירות צבאי יכולה להיות תהליך לא פשוט, וצריך קצת להבין מה עושים. כמובן, בצבא עצמו ובציבור הרחב, מסתובבות כל מיני שמועות ורצים כל מיני סיפורים על מה שעושים אצל הקב"ן, ועל שתיים-שלוש מלות קסם שצריך להגיד ל"קוסם", והכל פתאום מסתדר מעצמו. כמו רוב הסיפורים והשמועות מהסוג הזה – לא מדובר במידע אמין. יכול להיות שפה ושם לאנשים שפועלים לפי עצות מהסוג הזה יהיה מזל, והם יקבלו פטור משירות צבאי, אבל על כל מקרה כזה יש כמה שלהם לא יהיה מזל כזה.

    אנחנו כאן בפורום, וברשת הליווי כולה, מעוניינים לספק לציבור מידע כמה שיותר אמין ומלא על ההליכים לקבלת פטור משירות צבאי. אל תהססו להיעזר בנו. בשביל זה אנחנו כאן.

    נאום שתי האפשרויות

    אחת לכמה ימים אני מוצא את עצמי חוזר על אותו הנאום, שאני קורא לו נאום שתי האפשרויות. אז הנה הוא עוד הפעם.

    אגב, כל מה שנאמר בהמשך, נאמר מתוך הנחה שכבר החלטת סופית שאת לא משרתת בצבא. אם את עדיין מתלבטת, המצב שונה. שבי עם עצמך (ודברי אתנו, אם את רוצה) ותחשבי: האם עמוק בפנים את חושבת שזה נכון לך להיות בצבא או לא.

    בטח יגידו לך "תנסי קצת, ואז אם לא יתאים לך – תצאי". זו מלכודת! אם כבר תיכנסי לצבא, הדרך החוצה תהיה הרבה יותר קשה, וככל שאת מתחילה בתהליכים לקבלת פטור משירות צבאי מוקדם יותר, כך יהיה לך פחות קשה לקבל את הפטור. יתרה מזו, לי כבר יצא, למרבה הצער, להיתקל במקרים שבהם הסביבה הצליחה לכופף אנשים שעמוק בפנים מתנגדים לרעיון של שירות צבאי. במקרה אחד זה נגמר בהתאבדות יום אחרי הטירונות. לכן את ההחלטה את צריכה לקבל מראש. שוב, שבי עם עצמך ותחשבי. אנחנו מצדנו נשמח לספק לך חומר למחשבה שיאזן קצת את התעמולה הצבאית שאת מקבלת במנות גדושות מהעיתונות ובביה"ס, ובטח גם מההורים. אבל גם את התעמולה תקחי בחשבון. באמת – שבי עם עצמך ותחשבי טוב טוב.

    עכשיו לעניין אפשרויות קבלת הפטור. החוק בישראל מאפשר לך כמה דרכים לצאת מהצבא. חלקן קלות וחלקן קשות. חלקן רק תיאורטיות, וחלקן פרקטיות מאוד. אצל הבנים רק שתיים מבין האפשרויות הן רלוונטיות (ומכאן שמו של הנאום), אבל גם אצל הבנות אותן השתיים הן בעצם הרלוונטיות היחידות ברוב המקרים (ובגלל זה לא שיניתי את השם של הנאום מטעמי פמיניזם צרוף).

    אז, האפשרויות הן:
    1. פטור רפואי – אפשרות זו ידועה יותר בשם "פרופיל 21". הסיבה למתן הפטור יכולה להיות כל בעיה רפואית שהיא חריפה מספיק כדי להפוך אותך לבלתי-כשירה לשירות צבאי, ובכלל-זה גם בעיות של בריאות הנפש (כמו דיכאון, המחלה האהובה על ציבור הנמנעים משירות צבאי). התהליך לקבלת פטור רפואי יכול להיות די מתיש, אך הסיכונים בו הם מעטים יחסית.
    2. סירוב מצפוני מוצהר – נכון לעכשיו החוק בישראל מכיר בזכותן של נשים לפטור מטעמי מצפון. בפועל, הועדה הנוגעת בדבר נוטה לקבל (בסופו של התהליך הארוך) בעיקר בקשות של סרבניות מטעמים פציפיסטיים. השאר עלולות בהחלט למצוא את עצמן מאחורי סורג ובריח. בכלל, כליאה היא משהו שצריך לקחת בחשבון כאופציה בתהליך הסירוב המצפוני המוצהר, אם-כי בתור אשה הסבירות שתגיעי לכלא היא בינתיים נמוכה מאוד.
    [אצל גברים החוק לא מכיר בזכות לסרב לשרת בצבא מטעמי מצפון, אך הצבא הקים ועדה פנימית שמטפלת בפניות של סרבנים, ולאחרונה אפילו התחילה לפטור חלק מהם משירות צבאי. עדיין הסיכון להיכנס לכלא הוא הרבה יותר גבוה אצל גברים]
    3. פטור לנשים נשואות, נשים בהריון או אמהות לילדים – מבחינת הפרוצדורה לקבלת הפטור מהצבא, אלו הם הפטורים הקלים ביותר להשגה. אבל מכל שאר הבחינות, איך נאמר בלשון עדינה, לא מומלץ. כמובן, אם במילא יש לך תוכניות בכיוון לעתיד הקרוב, אז גם את האופציה הזו ניתן לשקול. אבל בואי נאמר כך: נישואין והורות הם דברים שלא כדאי להיכנס אליהם בגלל הקטע של הפטור.
    4. פטור מטעמי הכרה דתית – זהו הפטור שמקבלות בנות דתיות. הוא קל מאוד להשגה, אבל אם את לא באמת דתיה, יכולים אחר-כך "לעלות עלייך". בנוסף, לאחרונה נעשה נסיון לסגור את האפשרות הזו בפני בנות שלמדו בתיכונים חילוניים ולא דתיים. זה לא לגמרי עבד, כי אני יודע שיש בנות דתיות (באמת) שלומדות בבתי-ספר ממלכתיים ומשתחררות בלי בעיה, אבל עדיין, יש גם כאן סיכונים.
    5. אי-התאמה 1 – יש שני סוגים של פטור על אי-התאמה. את הראשון מקבלות בנות עם עבר פלילי, או עם מה שבצבא מכנים "נתונים נמוכים" שנמצאים "מתחת לסף הגיוס". אצל בנים הפטור הזה ניתן במקרים נדירים למדי, והוא לא ממש עומד לרשותם של נמנעים משירות צבאי. אצל בנות המצב שונה. אני שמעתי על כמה מקרים שבהם בנות נכשלו בכוונה במבחנים של הצו הראשון (ובנוסף הביעו חוסר מוטיבציה בולט לשרת בצבא בראיון האישי), וקיבלו פטור על אי-התאמה. זה תלוי בעוד גורמים. אם את באה ממשפחה אמידה וצפונבונית, ויש לך מאיות בכל המקצועות בביצפר, אז כשלון במבחנים עלול לא להספיק.
    6. אי התאמה 2 – לבסוף, אם בתור חיילת את יושבת מספיק זמן בכלא הצבאי (וזה סוד צבאי שמור מה זה מספיק במקרה הזה), אז בסוף תקבלי גם-כן פטור על אי-התאמה.
    טוב. אלו הן האופציות. עכשיו לגופו של נאום שתי האפשרויות. כדי שיהיה ברור כמה זה חשוב, אני עובר לכתוב באדום.

    את חייבת להחליט מראש באיזה מהמסלולים את בוחרת, כי ברגע שבחרת באחד, מאוד יכול להיות שלא תוכלי יותר לעבור לשני.

    יש דברים שאת יכולה לעשות בינתיים בשלב הצו הראשון כדי למשוך את הזמן, ולתת לעצמך אפשרות לעשות את ההחלטה שלך בצורה רגועה. למשל, את לא צריכה להתאמץ להגיע לצו הראשון על ההתחלה. תחכי עד שיתחילו לשלוח לך צוים אדומים. מה בוער? את רוצה להראות לה שאת אזרחית למופת שתעשה כל מה שאומרים לה? אם זה מה שאת מראה להם, אז למה שהם יתנו לך להשתחרר? את המבחנים בצו הראשון לא צריך להתאמץ לעבור. בבדיקות הרפואיות הצבאיות את בהחלט יכולה להתלונן על כל הבעיות הרפואיות שאת מכירה. תהיי היפוכונדרית כמו יורם מקרובים קרובים (אם את מכירה את הסדרה). זוהי, אגב, חובתך לפי חוק לדווח לכל הגורמים בצבא על בעיותייך הרפואיות. בראיון (אם יהיה לך כזה) תגידי במפורש שאת לא רוצה לשרת בצבא, אבל אם עוד לא החלטת באיזה מסלול את בוחרת, אז אל תגידי למה. כל זה עדיין שומר את האפשרויות פתוחות לפנייך בכל הכיוונים, ומי יודע – אולי זה לבד יספיק להם לתת לך פטור על אי-התאמה.

    עכשיו לשאלה הרצינית יותר. באופן עקרוני את צריכה לבחור בין הימנעות משירות צבאי בדרך הקלה לבין סירוב מצפוני מוצהר. האפשרויות שלך לערבב את שתי האופציות הן מוגבלות מאוד. לכן את צריכה להחליט מראש באיזה מהתהליכים את בוחרת. את צריכה להגיע למצב כזה שאת שלמה עם ההחלטה שלך, ואם וכאשר תגיעי לקטעים הקשים או המגעילים שיש בכל אחד מהמסלולים הללו, תוכלי להגיד לעצמך: "זה מה שבחרתי לעשות, ואני שלמה עם מה שבחרתי", ולהמשיך הלאה באותה הדרך.

    סירוב מצפוני מוצהר הוא (ברוב המקרים) תהליך קשה יחסית. הוא דורש ממך הרבה נחישות, ומוכנות להתמודד עם חבורת גברים מגעילה שחושבת שהעולם שייך לסבתא שלהם (תכירי, ועדת המצפון), ועוד לעשות את זה פעמיים. אצל הבנים התהליך הזה מוביל לא פעם ישירות לכלא הצבאי. אצל הבנות זה נדיר יותר, אבל זה בכל-זאת תלוי גם בסיבות שבגללן את מסרבת לשרת בצבא.

    היתרון הגדול של סירוב מוצהר הוא בכך שאת יכולה ללכת עם "האמת שלך" (כמו שאומרים) עד הסוף. סירוב מוצהר הוא גם תהליך שבו את לומדת לנסח את עצמך בעל-פה ובכתב. תאמיני לי, כל שיעורי ההבעה בבית-הספר לא שווים גרוש. פה באמת תהיה לך הזדמנות להביע את עצמך. תוכלי לקום ולהגיד לצבא בפנים את כל מה שיש לך נגדו, ישר מהבטן (נו, טוב, צריך גם לדעת איך לדבר עם הועדה כדי לא ליפול למלכודות ולפחים שיטמנו לך שם, אבל עוד חזון למועד).

    בתהליך הסירוב המוצהר את לוקחת על עצמך גם מידה מסוימת של שליחות ציבורית. את נותנת דוגמא אישית ומופת לציבור: "הנה כך נביא את החברה האנושית למצב טוב יותר".

    נעבור לאופציית ההימנעות. המסלול המוכר ביותר של הימנעות עובר דרך משרד הקב"ן (אצל הבנים הוא כמעט היחיד. אצל הבנות יש, כאמור עוד אופציות, אבל עדיין יש לקב"ן יתרונות על השאר). אופציית הקב"ן יכולה להיות די מעצבנת מבחינת הביורוקרטיה שאת צריכה להתמודד אתה, אבל היא לא קשה במיוחד, והסיכונים בה (כלא וכאלה) די זניחים.

    מה החיסרון? ובכן, בתהליך של סירוב מוצהר את מטיחה את האמת בפנים של המערכת. זהו תהליך מעצים, שבו את מרגישה עוצמה ומסוגלות. תהליך הקב"ן הוא כמעט ההפך הגמור. ישמרך האל מלהזכיר אידיאולוגיה ומצפון בשיחה עם הקב"ן. רק בעיות של בריאות הנפש (דיכאון, למשל, או בעיה אחרת הקרובה יותר ללבך). במשרד הקב"ן את לא אמורה להרגיש חזקה. את אמורה להרגיש שבר כלי.

    למידע נוסף על תהליך הסירוב המצפוני לנשים, את מוזמנת להיכנס לאתר שלנו:
    http://www.newprofile.org/showdata.asp?pid=263.

    על מסלול הקב"ן, לעומת זאת, היטיבו לכתוב ולהסביר טרגט 21. יש מהאתר שלנו לינקים למסמך שלהם:
    http://www.newprofile.org/showdata.asp?pid=292.

    מכל מקום, זה עקרוני שתעשי בינך לבין עצמך כמה החלטות מראש. עקרוני שתחליטי מראש אם את מתכוונת להתגייס, לסרב סירוב מוצהר או להימנע משירות צבאי.

    שוב, אם את רוצה לנהל בנושא שיחה, כולנו עומדים לרשותך. (מספרי טלפון יינתנו בה"פ).

    אז שיהיה לך בהצלחה,
    סרגיי.

    מי מפחד מפרופיל 21?
    רבים מבין האנשים שפונים אלינו מפחדים מפרופיל 21. אנשים רבים חוששים שפרופיל 21 יפגע בהם מאוד בהמשך החיים. פנו אלינו גם אנשים שהיו מוכנים לעשות הכל – לשבת בכלא הצבאי או אפילו לארגן לעצמם תיק פלילי אזרחי – כדי לקבל פטור משירות צבאי, אבל לא פרופיל 21.

    כמובן שיכולות להיות לאנשים כל מיני סיבות טובות באמת מדוע להתעקש לצאת מהצבא לא על פרופיל 21. למשל, סרבניות מצפון מוצהרות עשויות להעדיף פטור מטעמי מצפון או אפילו ישיבה בכלא על-פני פרופיל 21 כי עבורן חשוב הפן ההצהרתי והציבורי של הסירוב. אבל אם אתם מאלה שחושבים שפרופיל 21 יהרוס להם את החיים, ואילו עם פטור מחמת אי-התאמה הם יכולים להמשיך את החיים בסבבה – אז תדעו שעבדו עליכם בעיניים ואתם בלעתם את הפיתיון.

    בהודעה הזו ננסה להסביר קצת יותר טוב את מצב העניינים האמיתי לגבי פרופיל 21 – מה זה בעצם פרופיל 21, מה מקור השמועות לגביו, במה, אם בכלל, שונה פרופיל 21 מפטורים אחרים, ומה ההשלכות האמיתיות של פרופיל 21 בחיים. באתר של טרגט 21 תמצאו מידע על הדרכים לקבלת פרופיל 21.

    אז מה זה בעצם פרופיל 21?
    פרופיל 21 זה שם קוד צבאי כזה. המשמעות שלו, היא שבעל הפרופיל אינו כשיר לשרת בצבא מסיבות בריאות. יש הרבה אנשים שחושבים שפרופיל 21 נותנים רק למשוגעים, או לפחות רק מסיבות של בריאות הנפש, אבל בעצם זה לא נכון. כל פטור רפואי משירות צבאי נקרא פרופיל 21. אם חסרה לך רגל, או אם יש לך אסטמה קשה במיוחד, או אם יש לך דיכאון – בכל המקרים האלה יהיה לך אותו הפטור, המכונה פרופיל 21. הפטור הנפשי (זה שנותן הקב"ן), הוא עוד סוג של פטור רפואי. בעיות נפשיות הן בעיות רפואיות מסוג מסוים.

    בתעודת הפטור של כל מי שקיבלו פרופיל 21 כתוב שהם קיבלו פטור מסיבות בריאותיות, ולא כתוב אם מדובר בסיבות רפואיות גופניות או נפשיות או אחרות. כמה פעמים פנו אלינו אנשים עם פרופיל 21 ושאלו אם הפרופיל 21 שלהם הוא "רפואי" או "נפשי" (עוד טעות נפוצה. פטור נפשי הוא רפואי, בדיוק כמו כל פטור רפואי אחר). הם בעצמם לא ידעו, וגם אנחנו לא יכולנו לדעת, ובעצם אף אחד לא יכול לדעת, כי המידע הזה הוא סודי וחסוי. ישנם גורמים מאוד מסוימים ומיוחדים שיש להם גישה למידע הזה (ועל מה הם עושים אתו יבוא הסבר נפרד בהמשך), אבל חוץ מהגורמים הללו, המידע חסוי וחסום, ואף אחד לא יכול לדעת עליו כלום. אם תספרו לכולם שיש לכם פרופיל 21 בגלל בעיות בעמוד השדרה או אלרגיה לעקיצות דבורים, כשבעצם קיבלתם אותו בגלל דיכאון, כולם יצטרכו להאמין לכם, כי אין להם שום דרך לבדוק את העניין. ובעצם זה גם לא משנה.

    מהן ההשלכות של פרופיל 21 בחיים, ובמה הן שונות מההשלכות של פטורים אחרים?
    מדינת ישראל מלאה באזרחים שלא שירתו בצבא. אפילו אם נתעלם לרגע מהציבור הערבי והחרדי, ומהנשים הדתיות, עדיין נישאר עם מאות אלפים של בעלי פטורים. ועוד לא הגענו למילואים. ב-2004, כך פורסם לא מזמן בידיעות אחרונות, 3% ממה שהצבא מכנה "פוטנציאל המילואים" שלו באמת עשו מילואים. או במילים פשוטות יותר, רובם המכריע של הישראלים פטורים משירות מילואים. כבר מזה ברור ששום דבר באמת נורא לא יכול לקרות למי שלא שירת בצבא.

    מידע מפורט על מה באמת אתם מפסידים (ולפעמים גם מרוויחים) מזה שהוצאתם פטור משירות צבאי תוכלו למצוא באתר שלנו, וגם באתר של טרגט 21. כאן נתמקד בעיקר בהבדלים שיש (ובעצם שאין) בין פרופיל 21 נפשי לבין שאר סוגי הפטור.

    אז האמת הפשוטה היא שאין שום הבדל משמעותי בין פרופיל 21 לבין כל פטור אחר משירות צבאי. את כל ההטבות שהמדינה מחלקת תמורת שירות בצבא תקבלו או לא תקבלו בהתאם למספר החודשים ששירתתם או לא שירתתם בצבא או בשירות לאומי. זה לגמרי לא שייך לסיבה שבגללה קיבלתם את הפטור. בראיון עבודה שבו בכלל יטרחו לשאול אם שירתתם בצבא, סביר להניח שבעצם ירצו לדעת אם אתם עושים מילואים או לא (ויעדיפו לשמוע שלא, כמובן). אם כבר נפלתם על מעסיק מורעל-צבא, אז ממש לא יהיה איכפת לו אם יש לכם פרופיל 21 או אי-התאמה או משהו אחר. גם סתם בשיחות עם אנשים, אם הנושא עולה, ושואלים אתכם למה לא שירתתם בצבא – תגידו "מסיבות בריאות", או "קיבלתי פטור רפואי". זו תהיה האמת לאמיתה. אם תגידו "אי-התאמה" או אפילו "מטעמי מצפון" זה יכול לגרור כל מיני ויכוחים פוליטיים או הטפות מוסר. אבל עם פטור רפואי אף אחד לא יתחיל להתווכח.

    כאמור, על מה בדיוק קיבלתם את הפרופיל 21 שלכם לא יוכל איש לדעת. מזה כבר ברור שכל האנשים שחושבים שיש הבדל בין פרופיל 21 נפשי לפרופיל 21 מסיבות רפואיות אחרות פשוט טועים. לא יכול להיות הבדל כזה כי אף אחד לא יכול לדעת איזה משני סוגי הפטור יש לכם.

    אז במה בכל זאת יש הבדל בין פרופיל 21 נפשי לבין פטורים אחרים? רק בנושא אחד, בעצם. הצבא כן מעביר מידע לגבי סיבת הפטור לשני גורמים ממשלתיים – משרד הרישוי במשרד התחבורה והיחידה לרישוי כלי ירייה במשרד הפנים. לגבי רשיון לנשק לא ממש יש לנו פרטים מלאים, אבל ידוע לנו שהמדיניות הכללית בישראל היא לתת ליותר מדי אנשים להסתובב עם נשק בידיים, ואין הרבה סיכוי שפרופיל 21 ישפיע על העניין.

    ולגבי רשיון נהיגה – ובכן, חלק מהאנשים שיש להם פרופיל 21 נפשי (כנראה זה תלוי בבעיה הנפשית המסוימת שבגללה הם קיבלו את הפטור) יצטרכו לעבור מבחן מיוחד או בזמן קבלת הרשיון, או לפני חידוש הרשיון. זה מבחן ארוך, מעצבן ומיותר. הוא גם יעלה לכם בערך 500 ₪. אבל כמעט ולא היו מקרים של אנשים שלא עברו אותו (וגם למי שלא עברו יש מה לעשות בנידון). כלומר, רשיון נהיגה יהיה לכם, אבל בדרך יסחטו ממכם עוד קצת כסף. עוד פרטים לגבי הנושא תמצאו במסמכים שכבר הפנינו אתכם אליהם, באתר שלנו ובאתר של טרגט 21.

    וזה לא שלפטורים אחרים אין את החסרונות שלהם. למשל, אם יש לכם פטור מחמת אי-התאמה, לא תוכלו לקבל קצבאות של ביטוח לאומי עד שתגיעו לגיל 20. וכמובן, כדי להשיג פטור מחמת אי-התאמה צריך ברובם המכריע של המקרים לשבת לפחות כמה חודשים בכלא הצבאי.

    מנין באות השמועות על פרופיל 21 והאם הן נכונות?
    בטח תשאלו: "אז איך זה שכולם מספרים כל מיני דברים על פרופיל 21? מה, זה הכל סתם?"

    אז לשאלה הזו יש דווקא תשובה ברורה. אכן, מסתובבות בארץ הרבה שמועות על כמה נורא לחיות עם פרופיל 21. מספרים שלא תוכלו למצוא עבודה, שאף פעם לא יהיה לכם רשיון נהיגה, שלא תוכלו ללמוד רפואה ופסיכולוגיה ושאר מקצועות מבוקשים, ושלא תוכלו להשיג ויזה לחו"ל. יכול להיות ששמעתם את הסיפורים הללו מהרבה אנשים שונים, אבל כולם באים מאותו המקור, שהוא (כמה לא מפתיע) הצבא, ואם לדייק קצת יותר – הקב"נים (קציני בריאות הנפש) בכבודם ובעצמם.

    לכל הקב"נים בצבא יש כנראה איזשהו דף סטנדרטי שהם מקבלים, ואולי זה לא דף אלא משהו אחר. אבל מכל מקום, הקב"נים בצבא יודעים לספר את אותו הסיפור על כל הדברים שפרופיל 21 נפשי מונע בחיים. ואת הסיפור הזה הם מספרים לאנשים שהולכים לקבל פרופיל 21 ולהוריהם. בפגישה האחרונה לפני שנותנים את ההמלצה על פטור משירות צבאי, הקב"נים כמעט תמיד מספרים למי שהם עומדים לשחרר ולהוריו את הסיפור הסטנדרטי הזה. זה כנראה ניסיון אחרון לגרום לאנשים להתחרט וליפול חזרה לזרועותיו הלא כל-כך אוהבות של הצבא, או אולי סתם קטע נקמני כזה, שחס וחלילה הבנאדם לא ירגיש טוב עם זה שנותנים לו פטור. זה נוהל סטנדרטי אצל רוב הקב"נים (ישנם גם כמה צדיקים בסדום שמוותרים עליו).

    לפעמים קב"נים חוזרים על אותן ההפחדות גם בפורומים אחרים. כך למשל סיפר לנו '33' – חייל שכותב פה בפורום – שהוא שמע את כל הדברים הללו מפי קב"נית בהרצאה שהיא נתנה לחיילים ביחידה שלו.

    אבל בטח פחות מעניין אתכם לדעת מאיפה באות השמועות על פרופיל 21, ויותר מעניין לדעת אם הן נכונות או לא. אז באופן חד-משמעי, השמועות אינן נכונות. ולא רק שהן לא נכונות, הן גם לא יכולות להיות נכונות.

    לגבי רשיון הנהיגה כבר ניתנו הסברים כאן למעלה. גם לגבי מציאת עבודה כבר הסברנו קצת, ואצל טרגט 21 מופיע הסבר מפורט יותר. מספיק אם נציין שאפליה על בסיס של שירות צבאי בקבלה לעבודה נחשבת לעבירה פלילית לפי חוקי מדינת ישראל. מה שהקב"ן בעצם מספר לכם זה שכל המעסיקים בארץ עוברים בסיטונות על החוק. למרבה הצער אי אפשר לומר שאין שום אפליה בנושא, אבל בואו ניקח דברים בפרופורציה.

    מגוחכות במיוחד הן השמועות לגבי קבלה ללימודים וויזה לחו"ל. באחריות מלאה (גם מתוך קצת היכרות עם המערכת האקדמית מבפנים) אנחנו יכולים לומר ששום אוניברסיטה בשום שלב לא מתייחסת לעברכם הצבאי או היעדרו כקריטריון בקבלה ללימודים. וזה לא במקרה. החוק במדינת ישראל מונע באופן חד-משמעי מכל גוף ציבורי, או אפילו גוף פרטי שנותן שירות לציבור, להעניק את שירותיו בצורה שתפלה בין יהודים לערבים או בין גברים לנשים, או בין מי ששירתו בצבא למי שלא שירתו בצבא. אם תקום יום אחד אוניברסיטה או מכללה, ותודיע למועמד ללימודים שהוא לא התקבל כי הוא לא שירת בצבא או כי יש לו פרופיל 21, יוכל אותו מועמד ללימודים לשכוח מדאגות הפרנסה לפחות לכמה שנים טובות. מהפיצויים שבית-המשפט יכריח את המוסד האקדמי הזה לשלם לו הוא יוכל לחיות טוב מאוד, וגם לממן לעצמו לימודים בכל מוסד אקדמי אחר בארץ או בחו"ל.

    ולגבי ויזה לחו"ל – תחשבו בעצמכם: מה איכפת לממשלת ונצואלה, או לשגרירות ארצות-הברית, אם שירתתם בצבא בישראל או לא? אולי הם יחששו להכניס לתחומם אנשים ששירתו בכל מיני יחידות סודיות, אבל אנשים שלא שירתו בכלל – למה לא? גם מדינת ישראל לא תפריע לכם לצאת מתחומה. אם הייתם משרתים בצבא, הייתם צריכים לפעמים אישור מיוחד לצאת מהארץ או לנסוע למדינות מסוימות. אבל עם תעודת פטור ביד אין עליכם שום מגבלות. ישנן מדינות שרוצות לבדוק שאתם לא סובלים ממחלות כאלה ואחרות לפני שאתם מהגרים אליהן (ומחלות כמו אפיזודת דיכאון בגיל 18 בדרך-כלל לא נכללות ברשימה), אבל כדי לברר את הנושא ישלחו אתכם לעשות בדיקות רפואיות מיוחדות לפני ההחלטה על מתן אשרת ההגירה. אף אחד לא יעלה על דעתו לפנות דווקא לצבא (והצבא גם לא היה מנדב את הנתונים האלה אילו היו פונים אליו, כי הם סודיים). מה הקשר בין צבא לבריאות?
    בקיצור, כל הסיפורים שמספרים הקב"נים, והשמועות שרצות בעקבות הסיפורים הללו, הם שקר וכזב. אין להם שום בסיס במציאות, וחלקם, אם קצת חושבים עליהם, פשוט מצחיקים. במקרה הטוב (כמו עם רשיון הנהיגה), אלה הגזמות, אבל הגזמות פרועות במיוחד, של מה שקורה במציאות.

    איך אני אדע שאפשר להאמין למה שאתם אומרים?
    לא מאמינים לנו? לא מאמינים לכמה וכמה אנשים שכתבו כאן בפורום על החוויות שלהם ושל חבריהם? אין בעיה. תבדקו בעצמכם!
    כל אדם בישראל מכיר אנשים שלא שירתו בצבא, ולפחות כמה שקיבלו פרופיל 21. אתם אולי לא מודעים לכך, אבל אם קצת תשאלו ותבררו, תראו שאנשים שאתם מכירים, לפעמים מכירים די טוב, מסובבים עם פרופיל 21 בכיס. תשאלו אותם אם הם נתקלו בקשיים בחיים בגלל הפרופיל. תשוו את זה עם קשיים שאנשים אחרים, שכן שירתו בצבא, היו צריכים להתמודד אתם, ותראו בעצמכם.
    את ההחלטה אם לשרת בצבא או לא לשרת בצבא תצטרכו לקבל בעצמכם. גם את ההחלטה של פרופיל 21 או לא פרופיל 21 תקבלו בעצמכם, אבל כשאתם מקבלים את ההחלטות האלה, עשו לעצמכם טובה: אל תסתמכו על כל השמועות והסיפורים והפחדים שמסתובבים באוויר לגבי פרופיל 21 ולגבי אי-שירות בצבא בכלל. לשמועות ולפחדים האלה אין בסיס של ממש במציאות. תסתמכו על מידע אמין יותר. תסתמכו על דברים שאתם יודעים מניסיון אישי ומניסיון של אנשים שאתם מכירים. הכי חשוב – תסתמכו עם מה שאתם באמת חושבים ומרגישים, ומה שחשוב לכם בחיים.

    ובאיזו דרך שלא תבחרו – שיהיה לכם בהצלחה!

    #164350 הגב

    סחתיין על ההשקעה

מוצגות 2 תגובות – 1 עד 2 (מתוך 2 סה״כ)
מענה ל־תשובות לשאלות נפוצות בעניין סרבנות, המנעות, וקומבינות אחרות
פרטים:




אנחנו זקוקות לתרומתך!

באמצעות:

או העברה בנקאית:

פרופיל חדש
בנק הפועלים (קוד 12)
סניף ראשי רמת השרון (קוד 630)
חשבון מספר 421120
IBAN IL210126300000000421120

פרופיל-חדש-לוגו